Повик за СВЛ и Конкурс за есеј 2023

Повик за СВЛ и Конкурс за есеј 2023

Од 2016 година, Филозофскиот филмски фестивал својата годишна одисеја неофицијално ја започнува со Едукативната програма, односно сегментот именуван како Средношколска видео лектира. Тој се состои од организирано гледање на филмски класик и Конкурс за најдобар фил(м)ософски есеј на тема инспирирана од филмот. Исто како и минатата година, и годинава средношколската популација ќе има можност да го погледне филмот на некоја од седумте регионални проекции (Скопје, Битола, Гевгелија, Неготино, Охрид, Тетово и Штип), во периодот меѓу…

Read More

Големите очекувања – Милчо Манчевски

Големите очекувања – Милчо Манчевски

ГОЛЕМИТЕ ОЧЕКУВАЊА: КОГА НЕКОЈ ФИЛМ НЕ Е „ДОВОЛНО МАКЕДОНСКИ“ Great expectations: when a film is “not Macedonian enough”* Милчо Манчевски / Milcho Manchevski *English version on Cineuropa.org, published 14.10.2022 Преземи го документот тука

Read More

Жртвопринесување на Тарковски

Жртвопринесување на Тарковски

Во соработка со Амбасадата на Шведска во Скопје 19 јуни (сабота), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   20 јуни (недела), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (Sacrifice / Offret, 1986) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (SE/UK/FR), 142’   Aлександар, новинар, естетичар и пензиониран актер му кажува на „Малиот човек“, неговиот нем син,…

Read More

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

НОСТАЛГИЈА (17.06) – Ретроспектива Тарковски

17 јуни (четврток), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на Владимир Љ. Ангелов НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’   19 јуни (сабота), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе НОСТАЛГИЈА (Nostalghia, 1983) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU/IT), 125’ Соработка со Амбасадата на Италија во Скопје Андреј Горкачов, руски поет, патува во Тоскана, Италија, за да го истражи животот на еден руски композитор од 18-тиот век, Павел Сосновски. Но, уште на…

Read More

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

СТАЛКЕР дел од Ретроспектива Такрковски (15.06)

15 јуни (вторник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на м-р Стефан Палитов СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   18 јуни (петок), 17.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе СТАЛКЕР (Stalker / Сталкер, 1979) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 161’   Научнофантастичниот филм СТАЛКЕР е снимен според новелата „Пикник покрај патот“ на браќата Борис и Аркадиј Стругацки. Филмот ги следи тројцата мажи, Научникот (Николај Гринко), Писателот…

Read More

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

ОГЛЕДАЛО на Тарковски (14.06)

14 јуни (понеделник), 20.00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) воведно излагање на проф. д-р Славица Србиновска ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   16 јуни (среда), 18.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе ОГЛЕДАЛО (Miror / Зеркало, 1975) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 106’   На прашањето „Реализам на сонот, исто како во Огледало?“, од интервју во 1980-тата година за Носталгија кој во тоа време е во подготовка, Тарковски на новинарот…

Read More

СОЛАРИС на Андреј Тарковски (13.6)

СОЛАРИС на Андреј Тарковски (13.6)

13 јуни (недела), 20:00 Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека) онлајн воведно излагање на проф. Кирил Трајчев СОЛАРИС (Solaris /Солярис, 1972) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 166’   15 јуни (вторник), 16.00 „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе воведно излагање на проф. Кирил Трајчев СОЛАРИС (Solaris /Солярис, 1972) реж. Андреј Тарковски / Andrei Tarkovsky (RU), 166’   Мисијата Соларис е утврдена база на планетата која пречекува еден вид агенти, но деталите се многу мистични. Научниците се…

Read More

АНДРЕЈ РУБЉОВ на Тарковски (12.06)

АНДРЕЈ РУБЉОВ на Тарковски (12.06)

АНДРЕЈ РУБЉОВ (Andrei Rublev / Андрей Рублёв, 1966) 12 јуни (сабота), 20:00 ч. Летно кино „Мирно лето“ (Kинотека) / Скопје + воведно излагање на д-р Атанас Чупоски, филмолог и автор на книгата „Христијанските слики и симболи и нарацијата во филмовите на А.А. Тарковски“ (може да се преземе како е-книга на сајтот на Кинотеката: https://tinyurl.com/hcjd48kj) 13 јуни (недела), 15:00 ч. „Киноверзум“, Меѓународен Славјански Универзитет „Г. Р. Державин“ / Свети Николе AНДРЕЈ РУБЉОВ е биографско-историска драма заснована…

Read More
1 2 3 5