13. ФФФ / 13. PFF (2-9/6/2023)

13. ФФФ / 13. PFF (2-9/6/2023)

[СÈ Е ФИЛМ, ВО МНОЖИНА] Во годаровски манир, по малку поигрувајќи си со историјата/историите, или приказната/приказните на филмот, оваа година со омаж на Годар како една неизбежна одредница и лик во светската филмска историја-приказна, со радост ви го најавуваме 13-тото издание на нашиот и ваш ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ во кој централно место ќе има токму *Фокусот Годар*, со неколку ретки и исклучително вредни синефилски уживања коишто ги подготвивме за нашата верна публика. Годинешната максима, „Сè…

Read More

Повик за СВЛ и Конкурс за есеј 2023

Повик за СВЛ и Конкурс за есеј 2023

Од 2016 година, Филозофскиот филмски фестивал својата годишна одисеја неофицијално ја започнува со Едукативната програма, односно сегментот именуван како Средношколска видео лектира. Тој се состои од организирано гледање на филмски класик и Конкурс за најдобар фил(м)ософски есеј на тема инспирирана од филмот. Исто како и минатата година, и годинава средношколската популација ќе има можност да го погледне филмот на некоја од седумте регионални проекции (Скопје, Битола, Гевгелија, Неготино, Охрид, Тетово и Штип), во периодот меѓу…

Read More

2. International Conference “Philosophy & Film”

2. International Conference “Philosophy & Film”

The Philosophical Society of Macedonia and the team behind the Philosophical Film Festival are pleased to announce an Open Call for proposals for the 2nd international “Philosophy and Film” conference, to be held online on May 25-26th, right before the Main Program of the 13th edition of the Philosophical Film Festival (June 2-9). We invite all interested individuals to submit their proposals (and/or video-essays) via email to contact@philosophicalfilmfestival.mk by the deadline of May 1, 2023….

Read More

ФФФ на 50 ГОДИНИ МКЦ / PFF on 50 YEARS YCC (28/12)

ФФФ на 50 ГОДИНИ МКЦ / PFF on 50 YEARS YCC (28/12)

ФФФ@МКЦ на прославата за 50 ГОДИНИ МКЦ, најголемиот културен и уметнички настан во 2022! Огромна благодарност до Младински Културен Центар за поканата и огромна благодарност до режисерите на филмовите коишто ќе го претстават ФФФ на 28-ми декември. Повелете на една убаво издистелирана 58-минутна капка парфем од Филозофскиот филмски фестивал којашто ќе го претстави сето она зад што стоиме како фестивал. Дозволете си да ве понесеме на едночасовно атмсоферично и поетско патување низ планините на Непал,…

Read More

Големите очекувања – Милчо Манчевски

Големите очекувања – Милчо Манчевски

ГОЛЕМИТЕ ОЧЕКУВАЊА: КОГА НЕКОЈ ФИЛМ НЕ Е „ДОВОЛНО МАКЕДОНСКИ“ Great expectations: when a film is “not Macedonian enough”* Милчо Манчевски / Milcho Manchevski *English version on Cineuropa.org, published 14.10.2022 Преземи го документот тука

Read More

Философија со деца / P4C with Тhomas Wartenberg

Философија со деца / P4C with Тhomas Wartenberg

[scroll for EN] Фил(м)ософија со деца сегментот, и целата Едукативна програма, се еден од најзначајните столбови на ФФФ. Токму затоа, покрај Средношколската видео лектира и Работилниците за млади организирани низ целата земја, веќе неколку години вложуваме во развојот на философијата со деца во Македонија, дисциплина којашто веќе широко се практикува во светски рамки под закрила и на УНЕСКО, а во нашиот фестивал, токму преку непосредноста на визуелниот јазик на филмот и пионерските обиди во негово…

Read More

PFF 2022 Awards announced!

PFF 2022 Awards announced!

Yesterday, on the closing evening of the festival, the awards for the best films were announced according to the decisions of the jury and the votes of the audience. Here are all the winners, through the words and motivations by our jury members. Congratulations to all the directors and their casts & crews! “Golden Owl” Award for Best Short Film by the Jury / „Златен був“ за најдобар краткометражен филм според жирито WARSHA by Dania…

Read More

Јонас Керуп Хјорт: Сакав да го потопам протагонистот во густ сос на егзистенционализам

Јонас Керуп Хјорт: Сакав да го потопам протагонистот во густ сос на егзистенционализам

Разговараше: Златко Ѓелески Во рамките на дванаесеттото издание на „Филозофски филмски фестивал“ гостуваше данскиот режисер Јонас Керуп Хјорт (Jonas Kærup Hjort), авторот на долгометражниот филм „Претпоследниот“ (The Penultimate / Den Næstsidste, 2020), којшто беше прикажан во просториите на Кинотеката на С. Македонија, на 3-ти јули. Во неговото долго дебитантско остварување го впрегна протагонистот, водоводниот инспектор, да се упати во еден кафкијански лавиринт, небаре е марионета во театарот на апсурд, којшто е во потрага по значењето…

Read More

Промоција на зборник „Филозофија и филм“ (8 јуни, 17:00, КИЦ)

Промоција на зборник „Филозофија и филм“ (8 јуни, 17:00, КИЦ)

[scrol for EN] 8 јуни (среда), 17:00 Културно информативен центар Промоција на зборникот „Филозофија и филм“ на англиски јазик, второ издание од едицијата „Филмософија“ на Филозофското друштво на Македонија коешто произлезе од Првата интернационална конференција „Филозофија и филм“ одржана во 2021 година. Со текстови од 12 автори од цела Европа коишто пишуваат на различни теми од областа на филм-философијата, промоторот од Шпанија, Ернесто Хередеро дел Кампо, ќе ѝ го претстави изданието на македонската јавност во…

Read More

Интервју со проф. д-р Томас Вартенберг

Интервју со проф. д-р Томас Вартенберг

На 26 мај (четврток) со почеток во 18 часот, 12. Филозофски филмски фестивал организира ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ со проф. д-р Томас Вартемнберг кое ќе биде отворено предавање од областа на философијата со деца, со фокус на методологијата на проф. д-р Вартенберг, еден од пионерите во светот во оваа област, како и неговата работа на философијата со деца преку филмот. Истиот ден во 20 часот ќе се случи и ОНЛАЈН РАБОТИЛНИЦА со професорот Вартенберг наменета за професори,…

Read More
1 2 3 9