NEW CALL FOR SUBMISSIONS – PFF 2018

The NEW CALL FOR SUBMISSIONS for the 8th edition of Philosophical Film Festival is now open! Learn more about it & submit your feature or short film inspired by a philosophical idea or inspiring philosophical reflection by clicking here (deadline: December 15, 2017). Only films that fulfill both criteria, artistic quality and philosophical relevance, will be taken into consideration. If you have any further questions regarding the Call, please write us on: contact@philosophicalfilmfestival.mk. We are looking…

Read More

Upcoming event

Upcoming event

This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event v This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event This is upcoming event  

Read More

2010/11

2010/11

Почетоците на Фестивалот во 2010 година беа како мала студентска инцијатива на Институтот за филозофија на Филозофскиот факултет во Скопје  каде група студенти се среќаваше секој четврток во времетраење од една година во библиотеката за филозофија и заеднички се гледаа филмови на филмските великани Тарковски, Бергман или Куросава, филмови со филозофски релевантна содржина, документарни филмови на различни теми од филозофијата, а се одржа и ноќ на кратки филмови. Овој едногодишен филмски маратон заврши со незаборавното предавање…

Read More

2011/12

2011/12

На крајот на 2011 год. се случи второто, овој пат видоизменето издание на Фестивалот, односно три или четири фестивалски вечер, заокружени со предавањето на м-р Данијела Петрушева-Андова од областа на индиската филозофија. Програмата на ова издание броеше три настани: (Untitled) на Jonathan Parker и Manfred Baumann и дискусија на тема “Што е постмодерна уметност?” „Љубов – филозофија на животот“ – предавање на м-р Данијела Петрушева-Андонова The Soul of Flies на Jonathan Cenzual Burley заедно со краткометражниот филм…

Read More
1 2 3 4