Промоција на тематот „Филозофија и филм“

ФИЛОЗОФСКА ТРИБИНА, темат: ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ – мост меѓу мудрата мисла и подвижните слики Кога ќе легнат импресиите и ќе пробаат да си го најдат местото меѓу бесконечност на значењето на зборовите, како некоја трајна вистина од некој агол на сеќавањето звучат стиховите од Радован Павловски: „Со гласот да се преиначи атмосферата, притисокот да се одбегне да се израсте високо над пустинските предели само со духот и без ничија помош изгубен во слободата да се…

Read More

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Излезе новиот број на „Филозофска трибина“

Најрадосни, со вас ја споделуваме веста дека на пат е првата публикација од областа на филозофијата и филмот во Македонија – тематот „ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ“ на списанието Филозофска трибина во издание на Филозофското друштво на Македонија. Особено се радуваме бидејќи конечно пионерските обиди на Филозофскиот Филмски Фестивал си најдоа и пишана форма, и дел од оние убави средби со вас преточени во плодни дискусии на крајот од секоја од проекциите сега можеме да ги најдеме…

Read More

Storyhacking Masterclass со Кристин Син

Storyhacking Masterclass со Кристин Син

Оваа година, покрај проекциите на филмови проследени со излагања на теми и дикусии со публиката, 7. Филозофски Филмски Фестивал ќе понуди и два мастеркласа за сите љубители на филозофијата и филмот заинтересирани за подлабоко проникнување во филмската уметност. Покрај мастеркласот со Иван и Моња Јовиќ непосредно по проекцијата на филмот Исцеление на 31 март, во рамките на Фестивалот мастерклас ќе одржи и нашата специјалнна гостинка од Норвешка, Кристин Син. Македонската премиера на Со вперени камери (Shooting…

Read More