Јонас Керуп Хјорт: Сакав да го потопам протагонистот во густ сос на егзистенционализам

Јонас Керуп Хјорт: Сакав да го потопам протагонистот во густ сос на егзистенционализам

Разговараше: Златко Ѓелески Во рамките на дванаесеттото издание на „Филозофски филмски фестивал“ гостуваше данскиот режисер Јонас Керуп Хјорт (Jonas Kærup Hjort), авторот на долгометражниот филм „Претпоследниот“ (The Penultimate / Den Næstsidste, 2020), којшто беше прикажан во просториите на Кинотеката на С. Македонија, на 3-ти јули. Во неговото долго дебитантско остварување го впрегна протагонистот, водоводниот инспектор, да се упати во еден кафкијански лавиринт, небаре е марионета во театарот на апсурд, којшто е во потрага по значењето…

Read More

Интервју со проф. д-р Томас Вартенберг

Интервју со проф. д-р Томас Вартенберг

На 26 мај (четврток) со почеток во 18 часот, 12. Филозофски филмски фестивал организира ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ со проф. д-р Томас Вартемнберг кое ќе биде отворено предавање од областа на философијата со деца, со фокус на методологијата на проф. д-р Вартенберг, еден од пионерите во светот во оваа област, како и неговата работа на философијата со деца преку филмот. Истиот ден во 20 часот ќе се случи и ОНЛАЈН РАБОТИЛНИЦА со професорот Вартенберг наменета за професори,…

Read More

Наградени есеи – Средношколска видео лектира (12. ФФФ)

Наградени есеи – Средношколска видео лектира (12. ФФФ)

Ги соопштуваме наградените ученици на Конкурсот за најдобар фил(м)ософски есеј од сегментот Средношколска видео лектира (СВЛ) на Едукативната програма на 12. Филозофски филмски фестивал (12. ФФФ). Есеите оваа година беа инспирирани од извонредниот филмски класик „12 гневни луѓе“ (12 Angry Men, 1957) на американскиот режисер Сидни Ламет, а учениците пишуваа на тема: ПРАВДАТА, ГНЕВОТ И ПРЕДРАСУДИТЕ: КАКО ДА СЕ СУДИ НЕПРИСТРАСНО. Конкурсот, како и секоја година, беше анонимен (Комисијата ги добива есеите само со реден…

Read More