13. ФФФ / 13. PFF (2-9/6/2023)

13. ФФФ / 13. PFF (2-9/6/2023)

[СÈ Е ФИЛМ, ВО МНОЖИНА] Во годаровски манир, по малку поигрувајќи си со историјата/историите, или приказната/приказните на филмот, оваа година со омаж на Годар како една неизбежна одредница и лик во светската филмска историја-приказна, со радост ви го најавуваме 13-тото издание на нашиот и ваш ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ во кој централно место ќе има токму *Фокусот Годар*, со неколку ретки и исклучително вредни синефилски уживања коишто ги подготвивме за нашата верна публика. Годинешната максима, „Сè…

Read More

2. International Conference “Philosophy & Film”

2. International Conference “Philosophy & Film”

The Philosophical Society of Macedonia and the team behind the Philosophical Film Festival are pleased to announce an Open Call for proposals for the 2nd international “Philosophy and Film” conference, to be held online on May 25-26th, right before the Main Program of the 13th edition of the Philosophical Film Festival (June 2-9). We invite all interested individuals to submit their proposals (and/or video-essays) via email to contact@philosophicalfilmfestival.mk by the deadline of May 1, 2023….

Read More

ФФФ на 50 ГОДИНИ МКЦ / PFF on 50 YEARS YCC (28/12)

ФФФ на 50 ГОДИНИ МКЦ / PFF on 50 YEARS YCC (28/12)

ФФФ@МКЦ на прославата за 50 ГОДИНИ МКЦ, најголемиот културен и уметнички настан во 2022! Огромна благодарност до Младински Културен Центар за поканата и огромна благодарност до режисерите на филмовите коишто ќе го претстават ФФФ на 28-ми декември. Повелете на една убаво издистелирана 58-минутна капка парфем од Филозофскиот филмски фестивал којашто ќе го претстави сето она зад што стоиме како фестивал. Дозволете си да ве понесеме на едночасовно атмсоферично и поетско патување низ планините на Непал,…

Read More

Философија со деца / P4C with Тhomas Wartenberg

Философија со деца / P4C with Тhomas Wartenberg

[scroll for EN] Фил(м)ософија со деца сегментот, и целата Едукативна програма, се еден од најзначајните столбови на ФФФ. Токму затоа, покрај Средношколската видео лектира и Работилниците за млади организирани низ целата земја, веќе неколку години вложуваме во развојот на философијата со деца во Македонија, дисциплина којашто веќе широко се практикува во светски рамки под закрила и на УНЕСКО, а во нашиот фестивал, токму преку непосредноста на визуелниот јазик на филмот и пионерските обиди во негово…

Read More

PFF 2022 Awards announced!

PFF 2022 Awards announced!

Yesterday, on the closing evening of the festival, the awards for the best films were announced according to the decisions of the jury and the votes of the audience. Here are all the winners, through the words and motivations by our jury members. Congratulations to all the directors and their casts & crews! “Golden Owl” Award for Best Short Film by the Jury / „Златен був“ за најдобар краткометражен филм според жирито WARSHA by Dania…

Read More

Промоција на зборник „Филозофија и филм“ (8 јуни, 17:00, КИЦ)

Промоција на зборник „Филозофија и филм“ (8 јуни, 17:00, КИЦ)

[scrol for EN] 8 јуни (среда), 17:00 Културно информативен центар Промоција на зборникот „Филозофија и филм“ на англиски јазик, второ издание од едицијата „Филмософија“ на Филозофското друштво на Македонија коешто произлезе од Првата интернационална конференција „Филозофија и филм“ одржана во 2021 година. Со текстови од 12 автори од цела Европа коишто пишуваат на различни теми од областа на филм-философијата, промоторот од Шпанија, Ернесто Хередеро дел Кампо, ќе ѝ го претстави изданието на македонската јавност во…

Read More

Фил(м)ософија со деца / Phil(m)osophy with Children

Фил(м)ософија со деца / Phil(m)osophy with Children

ЕП / EP ФИЛ(М)ОСОФИЈА СО ДЕЦА / PHIL(M)OSOPHY WITH CHILDREN   20-27 мај ДЕТЕТО ФАНТОМ (Phantom Boy, 2015) Анимиран филм за деца (8+), Франција, 84’ Жан-Луп Фелисиоли, Алан Гањол (Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol) Линк за пристап до филмот во периодот 20-27 мај 2022: https://cinesquare.net/#/movie/1454 (по регистрацијата на Cinesquare, внесете го овој код при купувањето на филмот за да го погледнете бесплатно преку ФФФ, ограничен број на прегледи: MGR79).  *синхронизиран на македонски јазик Онлајн проекција за…

Read More

ФФФ@МСУ – Generación: Buñuel, Lorca, Dalí (14/5, 12.00)

ФФФ@МСУ – Generación: Buñuel, Lorca, Dalí (14/5, 12.00)

ФФФ@МСУ во рамките на Придружната програма на 12. Филозофски филмски фестивал PFF@MCA within the Programme of the 12th Philosophical Film Festival 14 мај (сабота/Saturday), 12.00 Музеј на современата уметност Скопје / Museum of Contemporary Art Skopje ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ (Generación: Buñuel, Lorca, Dalí, 2018) реж. Хавиер Еспада / Javier Espada и Алберт Монтон / Albert Montón (ES/MX), 75’ вовед со проф. д-р Иван Џепароски / introduction by Prof. Ivan Dzeparoski бесплатна проекција, ограничен капацитет…

Read More

Официјална селекција на краткометражни филмови 2022

Официјална селекција на краткометражни филмови 2022

И КОНЕЧНО!!! Ја објавуваме Официјалната Селекција на Краткометражни филмови на 12. Филозофски Филмски Фестивал кој ќе се одржи од 1 до 9 јуни во Скопје, Македонија. Од мноштвото филмови кои ни пристигнаа, ги објавуваме 16-те филмови во компетитивната програма! Филмовите ќе се борат за наградата „Златен Був”, награда за најдобар краткометражен филм според жирито и публиката, како и Специјалното признание „Стефан Сидовски – Сидо“ од жирито. Ни пристигнаа филмови од целиот свет, а истите ќе…

Read More

Повик за Работилница за естетика (ФФФ 2022)

Повик за Работилница за естетика (ФФФ 2022)

По двогодишна пауза, со радост Ве покануваме на нашата Работилница за млади во Скопје, овој пат со д-р Атанас Чупоски во рамките на 12. ФФФ, а наменета за младите на возраст од 17 до 19 години заинтересирани за естетиката на филмскиот јазик. Професорот Чупоски ќе ве очекува со интересни предавања и вежби во Кинотека на Северна Македонија.  На работилницата ќе можат да учествуваат 12 учесници. За да се пријавите, ве молиме пополнeте ја кусата електронска регистрација најдоцна…

Read More
1 2 3