Музички перформанс: Андрија Хаџиќ (Funkier)

8 јуни (среда)

22.30                        

Мартини

АНДРИЈА ХАЏИЌ / ANDRIJA HADŽIĆ (FUNKIER), Србија    

 

 

 

 

 

 

 

 

Funkier е колаборативна иницијатива со резиденција во Србија и, дел од годината, во Луксембург и Холандија, а која започнува како баскер уличен проект во Италија во 2018. Срцето на Funkier е Андрија Хаџиќ (кахон и вокали) кој во меѓувреме започнува да ги преминува националните граници и да свири во клубови во други земји. Приклучувајќи се на фестивали и соработки со многу други професионални музичари, проектот стекнува искуство низ цела Европа. Мисијата на Funkier е да ги спаси старите класични мелодии од закопување во тишината, секогаш интерпретирајќи ги со одредена доза на Funk & Soul. Funkier е вклучен и во кантавторската работа која ги поврзува сите влијанија на Андрија, мешајќи ги со неговиот сопствен музички стил.