* ФФФ ДНЕВНА ПРОГРАМА *

Програмата на 13. ФФФ со 40-тина филмови, околу 50 настани и 15-тина гости, Ревијалната програма: филм-философија, ФФФ@МСУ, Едукативна програма, ФФФ дијалози и средби, како и многу други изненадувања, ќе биде наскоро објавена...


ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Втора интернационална конференција „Филозофија и филм“ во рамките на фестивалот, во дводневен онлајн формат (25-26 мај), со една од сесиите посветена токму на Жан-Лик Годар.

ФФФ на 50 ГОДИНИ МКЦ / PFF on 50 YEARS YCC (28/12)

ФФФ@МКЦ на прославата за 50 ГОДИНИ МКЦ, најголемиот културен и уметнички настан во 2022!
Прочитај повеќе

ДНЕВНИКОТ НА ЕДНА СОБАРКА (Le journal d'une femme de chambre, 1964), 21ч, Кинотека

воведно излагање на
Златко Ѓелески

Прочитај повеќе

АНГЕЛОТ ИСТРЕБУВАЧ (El Ángel extreminador/The Exterminating Angel, 1962), 21ч, Кинотека

воведно излагање на
Луис Мартин Ариас

Прочитај повеќе

ВИРИДИЈАНА (Viridianа, 1961), 21ч, Летно кино „Мирно лето“

воведно излагање на
Стојан Синадинов

Прочитај повеќе

Отворање на Ретроспектива Буњуел, 21ч, Летно кино „Мирно лето“

воведно излагање на
м-р Ернесто Хередеро дел Кампо

Прочитај повеќе

ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ
Музеј на современата уметност Скопје

вовед со проф. д-р Иван Џепароски
бесплатна проекција, ограничен капацитет

Прочитај повеќе

ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (1986), 17 ч., „Киноверзум“, МСУ Державин /
Свети Николе

Прочитај повеќе

ЖРТВОПРИНЕСУВАЊЕ (1986), Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека), 20 ч.

воведно излагање на
доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ

Прочитај повеќе

НОСТАЛГИЈА (1983)
17 ч., „Киноверзум“,
МСУ Державин / Свети Николе

Прочитај повеќе

СТАЛКЕР (1979),
17 ч., „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе

Прочитај повеќе

НОСТАЛГИЈА (1983)
Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека), 20 ч.

воведно излагање на
Владимир Љ. Ангелов

Прочитај повеќе

ОГЛЕДАЛО (1975)
„Киноверзум“,
МСУ Державин /
Свети Николе, 18 ч.

Прочитај повеќе

СТАЛКЕР (1979) Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека), 20 ч.

воведно излагање на
м-р Стефан Палитов

Прочитај повеќе

СОЛАРИС (1972)
16 ч., „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе

воведно излагање на
проф. Кирил Трајчев

Прочитај повеќе

ОГЛЕДАЛО (1975)
Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека), 20 ч.

воведно излагање на
проф. д-р Славица Србиновска

Прочитај повеќе

СОЛАРИС (1972), Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека), 20 ч.

Ввоведно излагање на
проф. Кирил Трајчев

Прочитај повеќе

АНДРЕЈ РУБЉОВ (1966) „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе, 15 ч.

Прочитај повеќе

АНДРЕЈ РУБЉОВ (1966)
Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека), 20 ч.

воведно излагање на
д-р Атанас Чупоски

Прочитај повеќе

ИВАНОВОТО ДЕТСТВО (1962), 17:30 ч.
„Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе

онлајн Вовед на проф. д-р
Игор Евлампиев (Русија)

Прочитај повеќе

Ретроспектива Тарковски – Студентски филмови „Киноверзум“, МСУ Державин / Свети Николе, 16:30 ч.

онлајн Вовед на проф. д-р Игор Евлампиев (Русија)

Прочитај повеќе

ИВАНОВОТО ДЕТСТВО (1962)
Летно кино „Мирно лето“ (Кинотека), 20:00 ч.

онлајн воведно излагање на
проф. д-р Игор Евлампиев (Русија)

Прочитај повеќе

Ретроспектива Тарковски - ФФФ 2021

10-20 јуни, 20.00 ч., Летно кино „Мирно лето“, Кинотека (Скопје) и „Киноверзум“ при МСУ Державин (Свети Николе) слободен влез во рамките на капацитетот на кино салата

Прочитај повеќе

ХАОТИЧНАТА АНА (2007)
Летно кино „Мирно лето“, 20:30 ч.
Излагање Маја Мухиќ

Доделување на награди и затворање на Фестивалот

Прочитај повеќе

БЕТИ БЛУ (1986)
Летно кино „Мирно лето“, 21:00 ч.
онлајн Вовед на
проф. д-р Џон О’Меларка

BETTY BLUE/37° 2 le matin –
The Reality of the Superficial

Прочитај повеќе

Вдиши-издиши на Дито Цинцадзе
Кинотека, 19:00 ч.

Прочитај повеќе

АТЛАНТИДА (2019)
Валентин Васјанович
Кинотека, 17:00 ч.

Прочитај повеќе

ЕВА
Кинотека 21:00 ч.
Излагање на проф. Владимир Давчев

Излагање: Ева или што „гледаат“ роботите кога ќе ги затворат очите

Прочитај повеќе

ЅИД (2019)
Кинотекa, 19:00 ч.
Интервју со
Бартош Груџиецки

онлајн Интервју со режисерот
Бартош Груџиецки

Прочитај повеќе

ПРОБЛЕМОТ СО ПРИРОДАТА (2020)
Кинотека, 17:00 ч.
Интервју со
Илум Јакоби

онлајн Интервју со
режисерот Илум Јакоби

Прочитај повеќе

Селекција на краткометражни филмови - Вечер 2
20.30 ч. бесплатна проекција

Поместување на терминот од 21 во 20.30 ч.

Прочитај повеќе

Ретроспектива Тарковски:
студентски филмови
18 ч. Кинотечна сала

Бесплатна проекција
Прочитај повеќе

Селекција на краткометражни филмови - Вечер 1
20.30 ч. бесплатна проекција

Поместување на терминот од 21 во 20.30 ч.

Прочитај повеќе

АВИВА (2019)
Кинотека, 17:00 ч.

Прочитај повеќе

Ретроспектива Тарковски* (во најава)
Летно кино „Мирно лето“, 21:00 ч. проф. д-р Игор Евлампиев

онлајн Вовед Уметничката филозофија на Андреј Тарковски

Прочитај повеќе

АВИВА (2019), Кинотека, 19:00 ч.

Прочитај повеќе

ЅИД (2019)
Кинотекa, 17:00 ч.
Интервју со
Бартош Груџиецки

онлајн Интервју со режисерот
Бартош Груџиецки

Прочитај повеќе

Онлајн Работилница фил(м)ософија за деца „ПАТЕШСЕТВИЕТО НА ПРИНЦОТ“
Zoom, 18:00 и 19:00ч.
со Мартин Поповски

категорија на деца: 10-12. max. 10+10 учесници

Прочитај повеќе

КЕИФ (2019)
Летно кино „Мирно лето“, 21:00 ч.
излагање на
проф. д-р Ристо Солунчев

Излагање: Македонска музичка епистема

Прочитај повеќе

АТЛАНТИДА (2019)
Кинотека, 19:00 ч.

Прочитај повеќе

ВДИШИ-ИЗДИШИ (2019)
Кинотека, 17:00 ч.

Прочитај повеќе

Свечено отворање на фестивалот
Летно кино „Мирно лето“, 20:00 ч.
Вовед со
проф. д-р Доминик Шато

Yordan Kostov Quintet! & TОЛПАТА (1928)

Прочитај повеќе

Меѓународна конференција ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ
Zoom, 9:00 ч.

Прочитај повеќе

ПАТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦОТ
Реж. Жан-Франсоа Лагиони, Ксавиер Пикар
Cinesquare линк (8+)

Прочитај повеќе

[ФФФ Doc.]
ТЕЛО НА ВИСТИНАТА / BODY OF TRUTH
реж. Евелин Шелс
Вовед кон филмот
Вангел Ноневски

Прочитај повеќе

Повик за волонтери

Прочитај повеќе

„Замислување на мирот: дијалог за перцепцијата“
Промоција на книга

Прочитај повеќе

Онлајн работилница ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА ПРЕКУ ФИЛМ

Прочитај повеќе

Средношколска видео лектира и
Конкурс за есеј:
„Со среќа, Балтазар“: Погледот на животното – поглед во човечкото срце

Прочитај повеќе

Онлајн концерт:
Ема Попивода со
Acoustic Electronics (20 ч.)

Прочитај повеќе

Најдобри краткометражни филмови на ФФФ 2020

Прочитај повеќе

[ФФФ Docs.]
МАРСЕЛ ДИШАН:
УМЕТНОСТА НА ВОЗМОЖНОТО
реж. Метју Тејлор
со вовед на Кирил Трајчев

Прочитај повеќе

НОВО:
Среднометражна вечер
на ФФФ и
Q&A со Перту Сакса

Прочитај повеќе

Вебинар:
„ТОЧКИ НА ГЛЕДАЊЕ: КОВИД-19 И СОСТОЈБИТЕ ВО ФИЛМСКИОТ СЕКТОР ВО С. МАКЕДОНИЈА“
11.30 ч

Прочитај повеќе

Краткометражна вечер 2
#voistovreme - 20.00 часот

Прочитај повеќе

📚 E-TЕМАТ: ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ

Прочитај повеќе

ЕДЕН ДРАМАТИЧЕН ФИЛМ (2019)
вечерва #voistovreme
Вовед - проф. д-р Бошко Караџов 20ч.

Прочитај повеќе

Краткометражна вечер 1 и
Средба со Милчо Манчевски

Прочитај повеќе

Отворање на Фестивалот

Прочитај повеќе

ЗАМИСЛУВАЊЕ НА МИРОТ, ДИЈАЛОГ ЗА ПЕРЦЕПЦИЈАТА, книга на Вим Вендерс и проф. д-р Мери Зурнази

Прочитај повеќе

ФФФ Crowdfunding акција (4-18 мај) на letsfundit.mk

Прочитај повеќе

Отворен повик за долгометражни и краткометражни филмови на ФФФ 2020
краен рок: 20 Јануари 2020

Прочитај повеќе

8' 19'' - 11 Јуни, Кинотека (21.00)
Специјална проекција на победничкиот филм според публиката
(бесплатен влез)

Прочитај повеќе

КРАДЦИ НА ГУЛАБИ - 10 Јуни, Кинотека (21.00)
Специјална проекција и
Q&A со режисерот Осман Наил Доган
(бесплатен влез)

Прочитај повеќе

ПИНА - 30 Мај, Кинотека (20.00)
Ретроспектива
Вим Вендерс

Прочитај повеќе

СОБА 666 - 29 Мај, Кинотека (20.00)
Ретроспектива
Вим Вендерс

Прочитај повеќе

СОЛТА НА ЗЕМЈАТА - 28 Мај, Кинотека (20.00)
Ретроспектива
Вим Вендерс

Прочитај повеќе

ТОКИО-ГА - 27 Мај, Кинотека (20.00)
Ретроспектива
Вим Вендерс

Прочитај повеќе

ИДА - 23 Maj, Битола - Центар за култура:
мала сала (20.00)
ФФФ Караван

Прочитај повеќе

БАДЈУ - 22 Мај, Прилеп - ЈОУ Градска Библиотека „Борка Талески“ (19.00) ФФФ Караван

Прочитај повеќе

ЗА ТЕЛОТО И ДУШАТА - 21 Мај,
Свети Николе
МСУ Державин (19.00) ФФФ Караван

Прочитај повеќе

ФФФ Караван - 20 Мај, Штип - Филмска академија при УГД Штип, (19.00)

Прочитај повеќе

Наградени филмови ФФФ 2019

Прочитај повеќе

JAZZ ВЕЧЕР со SILENT SPRING QUАRTET, 16 Maj, кафе бар Мартини

Прочитај повеќе

ЗАЛИВОТ СЛЕК - 16 Мај, Кинотека (19.00) и излагање на д-р Дејвид Сорфа

Прочитај повеќе

СТИКС - 15 Мај, Кинотека (21.30) - Официјална селекција на долгометражни филмови

Прочитај повеќе

ДЕЦА НА ЧОВЕШТВОТО - 15 Мај, Кинотека (18.30) и излагање на д-р Габриела Калчи Новати

Прочитај повеќе

Предавање: Film-Philosophy after Jacques Derrida – д-р Дејвид Сорфа, УКИМ Предавална 8 (11.00)

Прочитај повеќе

КРАДЦИ НА ГУЛАБИ - 14 Мај, Кинотека (21.30) - Официјална селекција на долгометражни филмови

Прочитај повеќе

Официјална селекција на краткометражни филмови - 2 ДЕН 14 - Мај, Кинотека (18.30)

Прочитај повеќе

8 МИНУТИ И 19 СЕКУНДИ - 13 Мај, Кинотека (21.30) - Официјална селекција на долгометражни филмови

Прочитај повеќе

Официјална селекција на краткометражни филмови - 1 ДЕН -13 Мај, Кинотека (18.30)

Прочитај повеќе

ГРАДИНА - 12 Мај, Кинотека (21.30) - Официјална селекција на долгометражни филмови

Прочитај повеќе

МОСТОВИ НА ВРЕМЕТО - 12 Мај, Кинотека (18.40) и Q&A со режисерката Кристине Бриеде

Прочитај повеќе

10 МИНУТИ ПОСТАР - 12 Мај, Кинотека (18.30)

Прочитај повеќе

БАДЈУ - 12 Мај, Кинотека (16.00) и излагање на д-р Марија Тодороска (независен филозофски истражувач)

Прочитај повеќе

ДИШЕЊЕ ВО МЕРМЕР - 11 Мај, Кинотека (21.30) - Официјална селекција на долгометражни филмови

Прочитај повеќе

ИДА - 11 Мај, Кинотека (18.30) и излагање на Наум Трајановски, докторанд (Полска академија на науките)

Прочитај повеќе

ФИЛОЗОФСКИ МЕДИТАЦИИ - POST GLOBAL TRIO
Аудиовизуелен перформанс

Прочитај повеќе

НАМЕ - 10 Mај, Кинотека (21.30) -
Официјална селекција на долгометражни филмови

Прочитај повеќе

ЗА ТЕЛОТО И ДУШАТА - 10 Mај, Кинотека (18.30) и излагање на
акад. Катица Ќулавкова (МАНУ)

Прочитај повеќе

НЕБОТО НАД БЕРЛИН - 9 Maj, Кинотека (19.00) и излагање на Марјан Вујовиќ од Југословенска кинотека

Прочитај повеќе

Отворен повик за долгометражни и краткометражни филмови на ФФФ 2019

Прочитај повеќе

Проекција на Најдобриот филм според публиката на ФФФ 2018 - „Крај мене“ (Beside Me) и Q&A со Теди Некула

Прочитај повеќе

Проекција на Најдобриот филм според жирито на ФФФ 2018 - „Граѓанинот“ (The Citizen) и Q&A со Роланд Враник

Прочитај повеќе

Воведно предавање во ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА со Дејвид М. Ларсон

Прочитај повеќе

Отворен Повикот за волонтери на ФФФ 2018!

Прочитај повеќе

Работилница за млади со професорот Стефан Сидовски

Прочитај повеќе

Средношколска видео лектира и Конкурс за есеј „Либерти Валанс: Правото на силата или силата на правото?“

Прочитај повеќе

Отворен повик за долгометражни и краткометражни филмови на ФФФ 2018

Прочитај повеќе

Присуство на Интернационалната конференција 'Moving Image & Philosophy'

Прочитај повеќе

Промоција на тематот „Филозофија и филм“ на списанието Филозофска трибина

Прочитај повеќе

Гостување на режисерот Абашишвили со победничкиот „Сè за луѓето“

Прочитај повеќе