Работилници за млади

Онлајн работилници за млади

 

22 април (четврток), 18:00
Перцепцијата на староста, инспирирано од краткиот узбекистански филм „Чај“
(„Златен був“ за Најдобар краткометражен филм според публиката и добитник на Специјално признание од жирито на ФФФ 2019)
СОУ „Кочо Рацин“ – Свети Николе (група ученици од III и IV година)

проф. Кирил Трајчев, селектор на Официјалната селекција на долгометражни филмови на ФФФ и професор на Меѓународниот славјански универзитет „Г. Р. Державин“ во Свети Николе

 

28 април (среда), 10:30
„Kултура на послушноста“ (инспирирано од Experimenter на Michael Almereyda) 
ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје (ученици од IV година)

вонр. проф. д-р Вангел Ноневски, Филозофски факултет, Скопје;
научен истражувач во областа на естетиката и филозофијата на културата

 

7 мај (петок), 12:00
Филмските универзуми и супер-херојската етика: за моќта на визуелната уметност и општествената одговорност
(инспирирано од V for Vendetta на James McTeigue)

СОУ Гимназија „Кочо Рацин“ – Велес (ученици од II година)

д-р Бошко Караџов, професор по филозофија и научен истражувач во областа
на графичката литература и интермедијалните жанрови